Scroll to top

Sportnieuws.nl column: Zonder wrijving geen glans: innoveren in de (top)sport 🏅

Elke twee weken schrijft Niko voor Sportnieuws.nl over de commerciële (rand)zaken in de sport.

Zonder wrijving geen glans: innoveren in de (top)sport

ONE Cycling moet het wielrennen verder gaan brengen. Een strakkere kalender, vaker de beste renners tegen elkaar en een competitie die de sport naar een hoger plan tilt. Richard Plugge en consorten willen een frisse wind door de wielersport laten waaien. Maar werkt dat ook? Zonder wrijving geen glans. Wij ‘hippe’ sportmarkteers spreken dan graag over ‘disruptieve concepten’, maar wat leert het verleden ons?

Laten we beginnen met de Super League in het voetbal. In 2021 besloten twaalf Europese topclubs een elitecompetitie op te richten, los van de UEFA. Meer topwedstrijden, grotere inkomsten, minder afhankelijkheid van bonden – klonk logisch, toch? Fans, spelers en politici dachten daar anders over. Binnen 48 uur lag het plan in de prullenbak.

Een harde les: zonder draagvlak geen revolutie. En ook interessant: daarna was het Champions League model zoals we het kenden in mum van tijd tóch aangepast. Zouden UCI en ASO (organisator Tour de France) nu zelf meer in beweging schieten?

Aanhaken bij Koning Voetbal?
Over Super Leagues gesproken: in 2008 probeerde de autosport het met Superleague Formula. Een raceklasse waarin auto’s reden in de kleuren en namen van voetbalclubs als AC Milan en Liverpool. Voetbalfans moesten de autosport omarmen. Racesportliefhebbers moesten vooral wennen aan raceteams met clubkleuren. Het werkte niet, na enkele jaar verdween de raceklasse in een eeuwige pitstop.

NFL Europe
‘Soccer’ maakt grote slagen in USA, maar andersom is American Football ook bezig met een opmars bij ons. En dat is niet voor het eerst. Sterker nog, wie kent de Amsterdam Admirals nog? ‘Wij’, hadden een team in NFL Europe. Net zoals Barcelona Dragons en Berlin Thunder. In 2007 stopte dit experiment, maar de afgelopen jaren verkoopt de NFL regelmatig stadions uit in Duitsland en Engeland. Komt er dan toch weer een Europees team? Vliegen van New York naar Londen is net zo makkelijk als van The Big Apple naar Los Angeles.

NBA naar Europa: gaat het wél lukken?
Sommige plannen keren in een andere vorm terug. De NBA wil uitbreiden naar Europa en zoekt samenwerkingen met voetbalclubs. Manchester City wordt genoemd als thuisbasis voor een NBA-team, en ook Real Madrid en PSG zouden interesse hebben. Met een grote Europese fanbase en topclubs als Real Madrid en Bayern München in het basketbal, zou dit weleens de eerste succesvolle ‘Super League’ kunnen worden?

Voetbal 2.0
Sommige innovaties raken wél de juiste snaar. Gerard Piqué’s Kings League bijvoorbeeld: een snelle voetbalvariant met kleine teams, streamingformats en interactieve regels. Gegroeid op Twitch en TikTok, met miljoenen kijkers. In België draait Madness Football al een vergelijkbaar concept van Dries Mertens en Jan Vertonghen met coverage op landelijke TV.

Wat wordt de volgende disruptie?
En als we vooruitkijken? In de VS is pickleball de snelst groeiende sport, een mix van tennis, badminton en tafeltennis, met miljoenen spelers en investeerders als LeBron James en Tom Brady. Na de opmars van padel is de vraag: gaat pickleball óók aan de poten van het tennis zagen, of wordt het juist een verrijking?

Novak Djokovic sprak al zijn zorgen uit over de opkomst van deze ‘concullega’ racketsporten. Ondertussen is het binnen het tennis ook ‘druk’ met bijvoorbeeld de Ultimate Tennis Showdown, een snel en interactief toernooi met toptennissers aan de start. Ook hier lijkt ‘adapt or die’ het credo.

Related posts